Actieplan voor betere bescherming Europese natuur

Goed nieuws voor de Europese natuur! De Europese Commissie gaat de uitvoering van de Europese regels voor natuurbescherming verbeteren. De Vogel- en Habitatrichtlijnen blijven ongewijzigd gehandhaafd. Bovendien komt er een actieplan dat de verbetering van de uitvoering moet waarborgen.

De beslissing van de Europese Commissie begin december 2016 is cruciaal voor de bescherming van Europa’s kwetsbare natuur. Maar liefst 1.400 bedreigde soorten en meer dan een miljoen vierkante kilometer natuur worden door de Vogel- en Habitatrichtlijnen beschermd. In Nederland hebben we dankzij de richtlijnen weer zeearenden, kraanvogels en otters. Europees beschermde natuurgebieden zijn bijvoorbeeld de Veluwe en omliggende gebieden als polder Arkemheen bij Nijkerk, het Binnenveld bij Wageningen en de Veluwerandmeren.

Natuurorganisaties in heel Europa hebben gedurende intensief campagne gevoerd voor het behoud van de regels. In 2015 spraken zich een half miljoen Europeanen hiervoor uit en ook het overgrote deel van het Europees Parlement. In Nederland werd deze campagne gecoördineerd door Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.

De natuurorganisaties zullen zich er de komende tijd voor inzetten – samen met onder meer overheden en bedrijfsleven – dat de regels daadwerkelijk beter worden uitgevoerd, zodat niet alleen de achteruitgang van de natuur stopt maar zich ook kan herstellen.

Zwarte specht, foto Henny Brinkhof

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *