Gratis boek bij een abonnement!

Neem nu een jaarabonnement (vier nummers voor € 35,00) en ontvang een boek als welkomstgeschenk, of ontvang €10,00 korting op het eerste jaar van uw abonnement.

Parels van de Edese landschappen – Langs Klompenpaden en fietsknooppunten

Het buitengebied van gemeente Ede kent maar liefst vijf landschapstypen: heide- en broekontginning, engen, kampen, veenontginning en bos- en heide. Het boek bevat prachtige foto’s, informatieve teksten, vijftien interviews en verhelderende tekeningen. Bovendien zijn de dichtstbijzijnde fietsknooppunten genoemd en routekaarten afgebeeld van elf Klompenpaden. Tientallen bijzondere, door de Edese bevolking geselecteerde locaties zijn uitgelicht.

Wim Huijser, Marten Idema en Hans Dijkstra, 144 pagina’s, Hard cover. € 16,95,
Uitgeverij Blauwdruk i.s.m. gemeente Ede

Ons wilde oosten 2.0 – De toekomst van de Veluwe

Al is de laatste decennia veel gedaan om de natuur van de Veluwe te versterken, de bedreigingen zijn nog enorm. Hoe kan de Veluwe een echt natuurgebied worden met zo min mogelijk jacht en met zuigende moerassen rondom? Hoe maken we het gebied helemaal het domein van de wilde dieren, dus zó lastig toegankelijk dat het grote publiek er liever wegblijft? Michiel Hegener schetst zijn plan voor een ruigere, wildere en echt natuurlijke Veluwe.

Michiel Hegener, 264 pagina’s. Boekhandelsprijs € 16,50
Uitgeverij Stuifzand

Literaire wandelgids Apeldoorn

Schrijvers en dichters nemen u bij de hand door het centrum van Apeldoorn. Hun teksten gaan over vroeger en nu, parken en straten, over gebouwen, water en beeldende kunst. De literaire wandelgids is een initiatief van leraar, schrijver en Nieuwe Veluwe-redacteur Dick van der Klis (2015). De gids verscheen postuum dankzij de inzet van familie en vrienden.

96 pagina’s, inclusief routekaart. Boekhandelsprijs € 14,50
Uitgeverij Blauwdruk en Nieuwe Veluwe

Veluwse brieven van twee wandelvrienden

Boswachter Henk Ruseler en politiek verslaggever en wandelchroniqueur John Janssen van Galen schreven elkaar brieven over de wandeltochten die ze samen maakten, veelal op de Veluwe maar ook elders in Nederland. Hun brieven verschenen vanaf maart 2018 in Nieuwe Veluwe. Eind 2023 komt er door Henks ongeneeslijke ziekte een abrupt einde aan de correspondentie. Hun 114 brieven vormen een fraai tijdsdocument over de staat van het landschap en de natuur in ons land en die van de Veluwe in het bijzonder. De wolf keerde terug, de Veluwse natuur kreunde onder drie extreem droge zomers en in coronatijd ontdekten mensen massaal de geneugten van het wandelen.

Henk Ruseler en John Janssen van Galen, maart 2024,
92 pagina’s, €12,95
Uitgeverij Nieuwe Veluwe

Steenbeelden in het landschap van de Veluwe

Ede is de poort naar de Veluwe. Dit bijzondere landschap spreekt tot de verbeelding. Beeldend kunstenaar Adri Verhoeven liet zich erdoor inspireren. Twaalf formaties stenen markeren de route van de stad naar de ingang van het Nationale Park De Hoge Veluwe. De steenbeelden doen ons stilstaan bij het verhaal achter de wording van dit unieke landschap.

54 pagina’s, full colour. Boekhandelsprijs € 12,90
Uitgeverij Blauwdruk i.s.m. Citymarketing Gemeente Ede