Geef een stem aan de Veluwe, lees Nieuwe Veluwe.

Neem een jaarabonnement op Nieuwe Veluwe voor €35,00, met als welkomstcadeau €10,00 korting (eerste jaar) of een boek naar keuze.

In het voorjaarsnummer 

De provincie Gelderland knabbelt met de actualisatie van de Gelderse Omgevingsvisie aan het beschermingsniveau van de natuur. Natuur- en milieuorganisaties maken zich zorgen. Maarten Bakker van Natuurmonumenten: ‘We vrezen dat natuurbescherming op een hellend vlak terechtkomt. De eerste jaren zal het nog wel goed gaan, maar uiteindelijk wordt er toch ergens een huisje, een flatgebouw of een kleine windturbine toegestaan. Er ontstaat dan een precedentwerking.’

Verder: de grote waarde van oude boskernen voor aanpak klimaatvraagstuk, een kunstimpuls voor Apeldoorn, de complexiteit van het wildzwijnbeheer, voedselbossen dragen niet bij aan biodiversiteit, de geheimzinnige gladde slang.

In het winternummer 

Het is een mijlpaal formaat: in oktober zijn twee nieuwe ecoducten in gebruik genomen: Clemens Cornielje en Aardmansberg. Juist deze twee zijn onmisbare schakels in het Veluwse netwerk van faunapassages. Alle grote drukke verkeerswegen zijn nu eindelijk passeerbaar zijn voor alle grote en kleine dieren.

Zoals velen maakt Jaco Appelman, docent bio-geïnspireerde verandering aan de Universiteit Utrecht, zich zorgen over de aarde. Maar hij heeft een optimistische boodschap. Creatieve oplossingen vinden we in de natuur.

Verder: conflictarm samenleven met wilde dieren, boeren met natuur, Downtown Abbey op de Veluwe, kunstexposities, en nog veel meer

In het herfstnummer 

De wolf heeft zich nog maar net gevestigd of het volgende roofdier staat al voor de grenzen: de lynx. Het zou een opsteker zijn. Een ecosysteem functioneert beter met toppredatoren.

Nu de schoonheid goeddeels uit de hedendaagse kunst lijkt verdwenen, herinnert het fotowerk van Louise te Poele ons aan de kracht daarvan.

Beschermde natuurgebieden zijn op grote schaal benoemd als mogelijke plaatsingslocatie voor windmolens en zonnepanelen. Groene energie moet, maar mag niet ten koste gaan van de natuur.

Verder: natuur beschermen is meer dan stikstofcrisis oplossen, landgoed met vele gezichten, macrofotografie op de Veluwe, en nog meer

In het zomernummer 

Al regent het af en toe, het voorjaar was kurk- en kurkdroog. Het droogste voorjaar ooit. Hoe houden we de watervoorraad op peil voor de natuur, de voedselproductie en voor onszelf? Nieuwe Veluwe schetst dilemma’s en oplossingsrichtingen.

De coronacrisis werkt op allerlei manieren door. Kunstenaars en musea zetten hun creativiteit in om hun publiek toch te bereiken. Anook Cléonne maakt Consolation pieces om te verloten. Maike Brinkman is weer thuis op de Veluwe en bevraagt het bos.

Verder: bloeiende akkerranden voor biodiversiteit, de nieuwe nationale Bossenstrategie en het provinciale bosbeleid, het redden van de tapuit, cultuurlandschappen en nog meer.

Parels van de Edese landschappen

Bij Uitgeverij Blauwdruk en ook te bestellen via Nieuwe Veluwe: Parels van de Edese landschappen. Vol prachtige foto’s, informatieve teksten, interviews met betrokken Edenaren, verhelderende tekeningen, dichtsbijzijnde fietsknooppunten en routekaarten van alle elf Klompenpaden in Ede.

Word abonnee van Nieuwe Veluwe!

Een jaarabonnement (4 nrs.) kost €35,00. U krijgt bij aanmelding een boek naar keuze cadeau. Of ontvang € 10,00 korting op het eerste jaar van uw abonnement!

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.