Geef een stem aan de Veluwe, lees Nieuwe Veluwe.

Neem een jaarabonnement op Nieuwe Veluwe voor €35,00, met als welkomstcadeau €10,00 korting (eerste jaar) of een boek naar keuze.

In het herfstnummer

De Veluwse natuur steunt en kreunt onder de grote recreatiedruk. De provincie werkt daarom aan recreatiezonering: waar is ruimte voor recreatie nagestreefd, waar minder en niet? In het broedseizoen zullen in het vervolg stukken natuur (lees stuifzanden) niet toegankelijk zijn. In de pijplijn zitten parkeergelden bij populaire gebieden en een Veluws mountainbikevignet. Spannend is of het na veertig jaar lukt om de Posbank af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Deze editie staat in het teken van recreatiedruk(te), hoe verschillend die wordt ervaren en met welke maatregelen de natuur tegen de mens is te beschermen.

In het zomernummer 

De zomer staan in het teken van twee kunstroutes: de IJsselbiënnale langs beide zijden van de rivier en sonsbeek20>24 die voor het eerst een tiental culturele en kunstinstellingen aandoet tussen Eusebiuskerk en Kröller-Müller Museum.
Verder in deze editie veel aandacht voor Veluwse dieren. Koos Dijksterhuis gaat op zoek naar de zwarte specht, die gitzwarte vogel met zijn vuurrode pet die hem al zijn hele leven fascineert. Richard Struijk van RAVON maakt zich zorgen over de populaties reptielen die veel te lijden hebben van toegenomen recreatiedruk.

Verder: Lelystad Airport, landschapsbiografie Veluwe, Gerritsfles, faunatunnels en nog veel meer

In het voorjaarsnummer

De provincie Gelderland knabbelt met de actualisatie van de Gelderse Omgevingsvisie aan het beschermingsniveau van de natuur. Natuur- en milieuorganisaties maken zich zorgen. Maarten Bakker van Natuurmonumenten: ‘We vrezen dat natuurbescherming op een hellend vlak terechtkomt. De eerste jaren zal het nog wel goed gaan, maar uiteindelijk wordt er toch ergens een huisje, een flatgebouw of een kleine windturbine toegestaan. Er ontstaat dan een precedentwerking.’

Verder: de grote waarde van oude boskernen voor aanpak klimaatvraagstuk, een kunstimpuls voor Apeldoorn, de complexiteit van het wildzwijnbeheer, voedselbossen dragen niet bij aan biodiversiteit, de geheimzinnige gladde slang.

In het winternummer 

Het is een mijlpaal formaat: in oktober zijn twee nieuwe ecoducten in gebruik genomen: Clemens Cornielje en Aardmansberg. Juist deze twee zijn onmisbare schakels in het Veluwse netwerk van faunapassages. Alle grote drukke verkeerswegen zijn nu eindelijk passeerbaar zijn voor alle grote en kleine dieren.

Zoals velen maakt Jaco Appelman, docent bio-geïnspireerde verandering aan de Universiteit Utrecht, zich zorgen over de aarde. Maar hij heeft een optimistische boodschap. Creatieve oplossingen vinden we in de natuur.

Verder: conflictarm samenleven met wilde dieren, boeren met natuur, Downtown Abbey op de Veluwe, kunstexposities, en nog veel meer

Parels van de Edese landschappen

Bij Uitgeverij Blauwdruk en ook te bestellen via Nieuwe Veluwe: Parels van de Edese landschappen. Vol prachtige foto’s, informatieve teksten, interviews met betrokken Edenaren, verhelderende tekeningen, dichtsbijzijnde fietsknooppunten en routekaarten van alle elf Klompenpaden in Ede.

Word abonnee van Nieuwe Veluwe!

Een jaarabonnement (4 nrs.) kost €35,00. U krijgt bij aanmelding een boek naar keuze cadeau. Of ontvang € 10,00 korting op het eerste jaar van uw abonnement!

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.