Geef een stem aan de Veluwe, lees Nieuwe Veluwe.

Neem een jaarabonnement op Nieuwe Veluwe voor €35,00, met als welkomstcadeau €10,00 korting (eerste jaar) of een boek naar keuze.

In het winternummer

Tussen alle zorgwekkende berichten over allerhande crises wereldwijd en in ons land zijn positieve verhalen aangename lichtpuntjes. Gelukkig zijn er altijd mensen met hoopvolle, zachte initiatieven. In deze Nieuwe Veluwe brengen we een aantal eilandjes van positiviteit voor het voetlicht, zoals een voedselbos voor insecten, vogels en andere dieren. Op NS-station Ede-Wageningen en in Wilp vind je een winkel met alléén lokale streekproducten. Rewilding is niet alleen iets voor omvangrijke wildernissen. Stadstuinen zijn ook te rewilden door tegels te lichten. Hoop op een betere toekomst begint bij jezelf, is de gedachte achter de tentoonstelling in het Huis der Provincie in Arnhem. Door naar kunst te kijken, kunnen we ons beter inleven in andere mensen, dieren en natuur en daarmee ons empathisch vermogen vergroten.

In het herfstnummer

De beekdallandschappen zijn de parels van de Veluwe. Niet voor niets is voor het behoud en de versterking van het Renkums en Heelsumse Beekdal een burgerinitiatief gestart! Is hier een gletsjerparadijs te realiseren? Een van de kunstenaars van het festival Woest&Bijster verwijst met zijn werk naar de ijstijden die het landschap hebben gevormd. Andere kunstenaars lieten zich inspireren door de beken die de mens heeft gegraven. Afgelopen zomer waren er opnieuw zorgen over. Weer werd een reddingsactie op touw gezet om zeldzame vissoorten uit de droogvallende Verloren Beek over te zetten naar de watervoerende Grift. Iets verderop is Natuurmonumenten begonnen met het verder vernatten van de Empese en Tondense Heide zodat het gebied klimaarrobuuster wordt en klaar is voor de toekomst.

In het zomernummer

Het zijn roerige tijden door de stikstofplannen van Christianne van der Wal. Eindelijk een stevige aanpak bij de bron. Lukt het de minister om haar rug recht te houden? Hoeveel boeren kunnen er blijven en vooral wie? Laat alsjeblieft de natuurinclusieve boeren buiten schot. Zij zijn hard nodig om onze cultuurlandschappen met biodiversiteit in stand te houden. Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk bijvoorbeeld laten zien hoe je extensief kunt boeren in een landgoedlandschap en streekproducten kunt maken.
CODA Museum heeft aansluitend – bij toeval?– een actuele tentoonstelling. In Inside the Outsidepioniers in lens-based media worden foto’s van Richard Tepe, een van Nederlands eerste natuurfotografen, naast fotowerk van huidige kunstenaars geplaatst. Ze maken zich grote zorgen over milieuvervuiling en natuurverlies.

In het voorjaarsnummer

Twee artikelen in deze editie staan door de oorlog in Oekraïne ineens in een ander daglicht. Buitenplaats Koningsweg – in de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger ingericht als verborgen vliegbasis Fliegerhorst Deelen – krijgt gecamoufleerde vakantieverblijven. In het project Oorlog in Arcadië wordt onderzocht hoe buitenplaatsen en landgoederen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geraakt door oorlogsgeweld. In de nacht na het interview viel Rusland Oekraïne binnen. Oorlog, zo concludeert auteur Wim Huijser, is helaas nog steeds van deze tijd.
Oorlog of niet, het voorjaar met fris groen, fladderende vlinders én kleurrijke libellen is begonnen. Jan-Freerk Kloen inventariseert hoe het staat met de Veluwse soorten. En binnenkort gaat Museum Arnhem weer open.

Parels van de Edese landschappen

Bij Uitgeverij Blauwdruk en ook te bestellen via Nieuwe Veluwe: Parels van de Edese landschappen. Vol prachtige foto’s, informatieve teksten, interviews met betrokken Edenaren, verhelderende tekeningen, dichtsbijzijnde fietsknooppunten en routekaarten van alle elf Klompenpaden in Ede.

Word abonnee van Nieuwe Veluwe!

Een jaarabonnement (4 nrs.) kost €35,00. U krijgt bij aanmelding een boek naar keuze cadeau. Of ontvang € 10,00 korting op het eerste jaar van uw abonnement!

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.